• Takk for at du besøker bloggen min. Du kan også følge meg på Twitter, @LPEinarsson.

Viser arkivet for september, 2015

Velkommen til alkohollotteriet

For 50 år siden ble Sunde Idrettslag i Kvernevik stiftet. Det vil si, på den tiden var det ikke noe som het Kvernevik, annet enn en liten vik på det som da het Nore Sunde. I september ble jubileet feiret med brask og bram, med åpen hall på fredagen, den store sundedagen på lørdagen og med fest for de voksne om kvelden. Den foregikk på Viste.

I begynnelsen av juni søkte Sunde Stavanger kommune om å leie Kvernevikshallen til 50-årsfesten. Siden den var forbeholdt voksne ble det søkt om å få servere alkohol, og det ble klubbens bane. Etter først ikke ha fått noe svar i det hele tatt, blant annet fra idrettssjef Arne Tennfjord, og etter at politikere som John Peter Hernes (H) og Mats Danielsen (Frp) hadde purret, grep fungerende ordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) inn og brukte noe som kalles sommerfullmakt. Beslutningen ble som følger:

«Med henvisning til gjeldende reglement for kommunale idrettsanlegg anbefales ikke bruk av alkohol i de kommunale idrettsanleggene i Stavanger. Søknaden fra Sunde IL imøtekommes ikke.»

Det tok nesten fire uker å komme fram til beslutningen, og nå var gode råd dyre. For at det skal komme folk på slike fester må det være tilgang på alkohol, som vanlig er i vår vestlige kultur. Derfor ble festen avholdt på Viste, i et telt ved siden av Viste Strandhotel. Arrangementet ble langt dyrere enn det ville vært om festen ble avholdt i bydelen, og helt naturlig var interessen for å melde seg på festen lavere. Slik sett greide ordførervikaren å redusere alkoholforbruket denne helgen.

Det er naturlig at eiere av idrettshaller selv bestemmer hvem de vil leie ut til, og om det skal være lov å servere alkohol eller ikke. Problemet med denne saken er at eieren er kommunen, og da stilles det krav til at skjønnet som utøves er noenlunde rakrygget. Det er ikke mer enn én uke siden formannskapet ga alminnelig skjenkebevilling til Sørmarka Arena, slik at du nå altså kan ta deg en dram før du går inn i den siste, harde ytre. Og vi har jo lest om julebordet som nærmest raserte friidrettshallen i Sandnes, der også Stavanger er på eiersiden, og i Randaberg arrangeres det fuktige danser i flerbrukshallen – som Stavanger også eier sin del av.

På Tjensvoll har kommunen en rekke haller, det serveres for eksempel alkohol i store mengder i Stavanger Idrettshall under ONS, og ved en rekke andre arrangementer. Jeg har også fått tips om tilsvarende kommunale haller det har vært arrangert lignende fester som Sundes i, med alkoholservering og hæla i taket. Det går ikke an å forskjellsbehandle på denne måten, og med tanke på innvandrerbutikken på Løkkeveien som nylig fikk avslag om å selge øl, har mange av avgjørelsene som tas på rådhuset et skjær av lotteri over seg. Og når det gjelder varaordfører Moes alkoholpolitiske ståsted, er det grunn til å tro at hun er nokså i utakt med flertallet av befolkningen. Det, kombinert med manglende oversikt, gjør at tilliten til henne iallfall ikke her i gården er helt på topp.

Nylig gikk hun ut i RA med ønske om at Stavanger skal innføre differensierte åpningstider i utelivet, men det har altså Stavanger hatt i mange år, faktisk i alle år. Hun vil også at Stavanger skal se til Stockholm når det gjelder åpningstider, der stenger de siste nattklubbene klokken 5 om morgenen – to timer etter Stavanger. Nå kan man jo også lure på om journalisten som intervjuet henne har helt snøring, men vi må i det minste kunne forvente at en folkevalgt politiker som er sentral når det gjelder innbyggernes ve og vel holder seg sånn noenlunde oppdatert.

  • Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at jeg er oppvokst i Kvernevik og ble medlem i Sunde som 12-åring. Jeg deltok også på festen på Viste.

En politisk ølskandale

Uttrykket «en politisk skandale» brukes altfor ofte, men Stavanger formannskaps nei til ølsalg i en innvandrerbutikk på Løkkeveien, Grean Peas, fortjener virkelig en slik betegnelse. Uten engang å ha vært på befaring besluttet Helge Solum Larsen, Hilde Karlsen, Marcela Molina, ordfører Christine Sagen Helgø og Høyres andre representanter, Ap, Venstre, KrF og Senterpartiet, etter innstilling fra rådmannen, at det er for få varer i butikken til å gi bevilling for å selge øl.

Dersom saken ikke tas opp på nytt med et nytt vedtak kan den få store økonomiske konsekvenser for kommunen, og butikker som Bunnpris i Nedre Holmegate, Lavpris på Lagårdsveien, samt en rekke Joker-butikker, må også belage seg på å miste bevillingen i neste omgang. Det skjer ikke, for antakelig står det en rekke advokatspirer klar for å prøve seg på sin første sak, prinsippet om likhet for loven står fortsatt sterkt her i landet. Kommunen kommer til å tape et søksmål så det suser.

Enhver dagligvarebutikk som søker om salgsbevilling for øl her i landet skal i utgangspunktet få ja, dersom det er snakk om å si nei er det et minstekrav at representantene tar turen innom butikken for å se med egne øyne hva de stemmer nei til. Hvis ikke bør slike beslutninger overlates til andre, mer kompetente instanser.

Det er ikke mange metrene fra Løkkeveien og ned til formannskapssalen, og der satt altså alle andre enn representantene fra Frp og stemte ned næringsgrunnlaget til eieren Michelle Baukop fra Hongkong, og de andre ansatte. Ordfører Christine Sagen Helgøs nye mantra «10.000 nye arbeidsplasser» får en hul klang i denne sammenhengen.

Som et lite apropos kan jeg nevne at på Skaidi i Kvalsund kommune i Finnmark, selger en Statoil-stasjon øl. Den har riktig nok et mye bredere vareutvalg enn de fleste bensinstasjoner, men er utstyrt med den samme uniformeringen som alle andre Statoil-stasjoner, med tradisjonell disk og kjennetegn som preger den slags virksomheter. Den er nok litt på kanten i forhold til lovverket, men ytterligheten finner vi altså i Høyre-styrte Stavanger.

Jeg har selv ikke vært i butikken til Baukop, men det er sjelden bilder lyver. De viser at butikken går over to etasjer, og det ser tilsynelatende ut som den inneholder hundrevis av varer. Det blir påstått over tusen, men jeg har altså ikke vært og talt.

I debatten skal det også ha vært nevnt at butikken ikke selger melk, og det er et kjennetegn ved innvandrerbutikker. Å gi melk til andre enn spedbarn er et nordeuropeisk fenomen, så her ligger det også nedgravt manglende kunnskap og kulturforståelse.

Sånn kan vi ikke ha det, noe må faktisk gjøres!

Hva mener du? Si din mening under!