• Takk for at du besøker bloggen min. Du kan også følge meg på Twitter, @LPEinarsson.

Viser arkivet for november, 2015

Flyktningdebatten snudd på hodet

Det snur fort. Arbeiderpartiets deltakere i flyktningdebatten har kappes om å slå ned på dem som har villet diskutere også andre sider enn hvor mange vi kan ta imot. Jeg fikk selv merke et par lokale representanters harme da jeg i forrige uke stilte spørsmål om hvor mye Alstor tjener på å huse 250 flyktninger i et ellers nokså folketomt hotell.

Nå er det Jonas Gahr Støre som fører an, partilederen deres. Fra Bjørheimsbygd i sør til Vestertana i nord raser nå den ene Ap-toppen etter den andre over manglende innstramminger. Hadia Tajik stiller på Dagsrevyen og forlanger at regjeringen tar grep, og Helga Pedersen vil sette opp charterfly fra Kirkenes til Kabul.

I mellomtiden har Støre troppet opp på grensestasjonen Storskog for å uttrykke sin misnøye, der det daglig kommer hundrevis av asylsøkere syklende over fra Russland. Under 10 prosent av disse skal være fra Syria, resten kommer fra land i hele Asia. Når det «plutselig» dukker opp migranter fra Bangladesh og Nepal på en forblåst grensestasjon lengst i nord har Norge et problem. Et av forslagene fra Støre er å innføre 24 timers ankefrist på avslag, mot dagens tre uker. Støre sier at han og partiet er villige til å diskutere absolutt alle tiltak som kan gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge.

Det må høres ut som musikk i regjeringspartienes ører, særlig i Frp-representantenes. Partiet er jo nærmest tuftet på den slags, men blir likevel beskyldt for å være handlingslammet i forhold til det som nå skjer. Og slik er hele flyktningdebatten, politisk sett, i ferd med å bli snudd på hodet.

Arbeiderpartiets til dels voldsomme kritikk kommer bare få dager etter at det ble stort slått opp at Carl I. Hagen ville stenge grensen mot Russland. Han fikk mye kjeft for det, men nå ser det altså ut som et mer eller mindre samlet politisk Norge heller mot det samme. Hagens problem er at han som vanlig farget kravet sitt med usmakeligheter som «da slipper man alle pakistanere, afghanere og andre asylsøkere».

Det er ikke bare syrere som har behov for beskyttelse. I Afghanistan er krigslappeteppet fortsatt minst like uoversiktelig, med lokale krigsherrer, Taliban, ustabile maktforhold i Kabul og stadig forverret sikkerhet etter de alliertes tilbaketrekning i 2014. Særlig Taliban står sterkere enn på mange år, de sunnimuslimske ekstremistene kan på mange måter sammenlignes med den såkalte islamske staten i Syria og Irak.

Og i Jemen herjer borgerkrigen mellom sunnistyret og den sjiamuslimske opprørsmilitsen Houthi. I midten står de sivile, og bildene derfra er like sterke og fortvilende som dem fra Syria. Men de får liten plass i norske medier, som ser ut til å ha bestemt seg for at det bare er i Syria det er ille nok.

I Libya er det fortsatt en borgerkrigslignende situasjon, og på Gaza styrer Hamas med jernhard shariahånd. Listen over land og krigsområder er lang.

Samtidig går det rykter ute i den digitale verden om at Norge er blitt et fristed for alle som søker en bedre framtid. Ja, det er ikke bare her i landet vi har Internett, og det fører med seg den voldsomme økningen av flyktninger vi nå ser – der syrerne ikke engang utgjør halvparten. Vi står altså overfor en gigantisk utfordring, som vi så langt har løst ved nesten utelukkende å bruke krefter på hvordan vi best kan ta imot dem.

Nå er tiden inne for å etablere et asylinstitutt som er robust nok til å ivareta norske interesser i forhold til hvem vi skal gi asyl eller ikke. Støres 24-timersforslag er av den ubarmhjertige og populistiske sorten, men jeg frykter vinden er i ferd med å blåse i en slik retning.

  • Hva mener du? Si din mening under.

Alstor har skutt gullfuglen

I går, tirsdag, var det noen som ikke gjorde jobben sin, redaksjonene i RA, Aftenbladet og NRK Rogaland – etter at Stavanger kommune på sine nettsider la ut nyheten de kalte for Midlertidige asylplasser i Stavanger.

Det er tradisjonsrike Alstor hotell som får 250 flyktninger, som i denne saken er et bedre ord enn asylsøkere, på besøk – et foreløpig to måneder langt opphold. Hotellet har 81 rom og 142 senger, og det betyr at hotellet nå ikke bare er fullbooket, det er overbooket. Og det i en tid der hotellet opplever stor nedgang som følge av den reduserte aktiviteten i olje- og gassindustrien. Dette toucher NRK Rogaland så vidt borti, mens de to andre redaksjonene bare forsiktig spør om hva hotellet tjener på dette.

Hotelldirektør Stephen Meinich Bache begår en kardinalfeil når han nekter å svare på døgnprisen hotellet tar for flyktningene, men det er grunn å tro det er langt mer enn det han i RA omtaler som markedspris. Markedspris for et hotell av denne standarden er for tiden rundt 700 kroner, ifølge bookingtjenesten Hotels.com. Det er grunn til å tro at hotellet på denne tiden av året ikke engang er halvfullt, mens det nå altså blir fylt opp med 100 personer mer enn det egentlig har kapasitet til. Det betyr også økte kostnader, men det går an å si at denne avtalen tilfører langt mer penger enn markedet ellers ville ha betalt. Alstor har rett og slett skutt gullfuglen.

Flyktningene, som på tross av at det blir litt trangbodd, får et meget godt tilbud i Stavanger. Det skal vi være glade og stolte over, men hemmelighold og en passiv presse skaper grobunn for det svært ubehagelige debattklimaet som har oppstått som følge av flyktningestrømmen til Europa.

Det er dessuten med på å drive kostnadsnivået i været, det er ingen tjent med. Det gjør at vi kan hjelpe færre, og det fører til økt skepsis i befolkningen. For det er altså ikke slik at pengene som brukes ellers bare hadde ligget i en kiste. De tas fra et sted, de også.

Det er Hero Mottak som leier plassene på Alstor, som altså er hotellets oppdragsgiver. Heros oppdragsgiver er Utlendingsdirektoratet, UDI, men som ikke har en sats som er hugget i stein for hvor mye de betaler. 700 kroner kan være en pris, noe som med denne avtalen gir Hero en omsetning på over 10 millioner kroner (250 flyktninger i 60 dager til 700 kroner døgnet). Kanskje Alstor får 500 kroner døgnet av denne omsetningen, altså 7,5 millioner kroner? Et halvfullt hotell, 70 gjester i 60 dager til 700 kroner døgnet, ville gitt en omsetning på rundt en tredel, så dette er en bra deal.

Det kan være tallene mine er for lave, det kan være de er for høye. Dette kan UDI, Hero og Alstor svare på, dette de svare på. Men da trenger vi altså medier som tar samfunnsoppdraget sitt på alvor.

  • Hva mener du? Si din mening under.