• Takk for at du besøker bloggen min. Du kan også følge meg på Twitter, @LPEinarsson.

Alstor har skutt gullfuglen

I går, tirsdag, var det noen som ikke gjorde jobben sin, redaksjonene i RA, Aftenbladet og NRK Rogaland – etter at Stavanger kommune på sine nettsider la ut nyheten de kalte for Midlertidige asylplasser i Stavanger.

Det er tradisjonsrike Alstor hotell som får 250 flyktninger, som i denne saken er et bedre ord enn asylsøkere, på besøk – et foreløpig to måneder langt opphold. Hotellet har 81 rom og 142 senger, og det betyr at hotellet nå ikke bare er fullbooket, det er overbooket. Og det i en tid der hotellet opplever stor nedgang som følge av den reduserte aktiviteten i olje- og gassindustrien. Dette toucher NRK Rogaland så vidt borti, mens de to andre redaksjonene bare forsiktig spør om hva hotellet tjener på dette.

Hotelldirektør Stephen Meinich Bache begår en kardinalfeil når han nekter å svare på døgnprisen hotellet tar for flyktningene, men det er grunn å tro det er langt mer enn det han i RA omtaler som markedspris. Markedspris for et hotell av denne standarden er for tiden rundt 700 kroner, ifølge bookingtjenesten Hotels.com. Det er grunn til å tro at hotellet på denne tiden av året ikke engang er halvfullt, mens det nå altså blir fylt opp med 100 personer mer enn det egentlig har kapasitet til. Det betyr også økte kostnader, men det går an å si at denne avtalen tilfører langt mer penger enn markedet ellers ville ha betalt. Alstor har rett og slett skutt gullfuglen.

Flyktningene, som på tross av at det blir litt trangbodd, får et meget godt tilbud i Stavanger. Det skal vi være glade og stolte over, men hemmelighold og en passiv presse skaper grobunn for det svært ubehagelige debattklimaet som har oppstått som følge av flyktningestrømmen til Europa.

Det er dessuten med på å drive kostnadsnivået i været, det er ingen tjent med. Det gjør at vi kan hjelpe færre, og det fører til økt skepsis i befolkningen. For det er altså ikke slik at pengene som brukes ellers bare hadde ligget i en kiste. De tas fra et sted, de også.

Det er Hero Mottak som leier plassene på Alstor, som altså er hotellets oppdragsgiver. Heros oppdragsgiver er Utlendingsdirektoratet, UDI, men som ikke har en sats som er hugget i stein for hvor mye de betaler. 700 kroner kan være en pris, noe som med denne avtalen gir Hero en omsetning på over 10 millioner kroner (250 flyktninger i 60 dager til 700 kroner døgnet). Kanskje Alstor får 500 kroner døgnet av denne omsetningen, altså 7,5 millioner kroner? Et halvfullt hotell, 70 gjester i 60 dager til 700 kroner døgnet, ville gitt en omsetning på rundt en tredel, så dette er en bra deal.

Det kan være tallene mine er for lave, det kan være de er for høye. Dette kan UDI, Hero og Alstor svare på, dette de svare på. Men da trenger vi altså medier som tar samfunnsoppdraget sitt på alvor.

  • Hva mener du? Si din mening under.
Vist 1100 ganger. Følges av 1 person.
Annonse