• Takk for at du besøker bloggen min. Du kan også følge meg på Twitter, @LPEinarsson.

Velkommen til alkohollotteriet

For 50 år siden ble Sunde Idrettslag i Kvernevik stiftet. Det vil si, på den tiden var det ikke noe som het Kvernevik, annet enn en liten vik på det som da het Nore Sunde. I september ble jubileet feiret med brask og bram, med åpen hall på fredagen, den store sundedagen på lørdagen og med fest for de voksne om kvelden. Den foregikk på Viste.

I begynnelsen av juni søkte Sunde Stavanger kommune om å leie Kvernevikshallen til 50-årsfesten. Siden den var forbeholdt voksne ble det søkt om å få servere alkohol, og det ble klubbens bane. Etter først ikke ha fått noe svar i det hele tatt, blant annet fra idrettssjef Arne Tennfjord, og etter at politikere som John Peter Hernes (H) og Mats Danielsen (Frp) hadde purret, grep fungerende ordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) inn og brukte noe som kalles sommerfullmakt. Beslutningen ble som følger:

«Med henvisning til gjeldende reglement for kommunale idrettsanlegg anbefales ikke bruk av alkohol i de kommunale idrettsanleggene i Stavanger. Søknaden fra Sunde IL imøtekommes ikke.»

Det tok nesten fire uker å komme fram til beslutningen, og nå var gode råd dyre. For at det skal komme folk på slike fester må det være tilgang på alkohol, som vanlig er i vår vestlige kultur. Derfor ble festen avholdt på Viste, i et telt ved siden av Viste Strandhotel. Arrangementet ble langt dyrere enn det ville vært om festen ble avholdt i bydelen, og helt naturlig var interessen for å melde seg på festen lavere. Slik sett greide ordførervikaren å redusere alkoholforbruket denne helgen.

Det er naturlig at eiere av idrettshaller selv bestemmer hvem de vil leie ut til, og om det skal være lov å servere alkohol eller ikke. Problemet med denne saken er at eieren er kommunen, og da stilles det krav til at skjønnet som utøves er noenlunde rakrygget. Det er ikke mer enn én uke siden formannskapet ga alminnelig skjenkebevilling til Sørmarka Arena, slik at du nå altså kan ta deg en dram før du går inn i den siste, harde ytre. Og vi har jo lest om julebordet som nærmest raserte friidrettshallen i Sandnes, der også Stavanger er på eiersiden, og i Randaberg arrangeres det fuktige danser i flerbrukshallen – som Stavanger også eier sin del av.

På Tjensvoll har kommunen en rekke haller, det serveres for eksempel alkohol i store mengder i Stavanger Idrettshall under ONS, og ved en rekke andre arrangementer. Jeg har også fått tips om tilsvarende kommunale haller det har vært arrangert lignende fester som Sundes i, med alkoholservering og hæla i taket. Det går ikke an å forskjellsbehandle på denne måten, og med tanke på innvandrerbutikken på Løkkeveien som nylig fikk avslag om å selge øl, har mange av avgjørelsene som tas på rådhuset et skjær av lotteri over seg. Og når det gjelder varaordfører Moes alkoholpolitiske ståsted, er det grunn til å tro at hun er nokså i utakt med flertallet av befolkningen. Det, kombinert med manglende oversikt, gjør at tilliten til henne iallfall ikke her i gården er helt på topp.

Nylig gikk hun ut i RA med ønske om at Stavanger skal innføre differensierte åpningstider i utelivet, men det har altså Stavanger hatt i mange år, faktisk i alle år. Hun vil også at Stavanger skal se til Stockholm når det gjelder åpningstider, der stenger de siste nattklubbene klokken 5 om morgenen – to timer etter Stavanger. Nå kan man jo også lure på om journalisten som intervjuet henne har helt snøring, men vi må i det minste kunne forvente at en folkevalgt politiker som er sentral når det gjelder innbyggernes ve og vel holder seg sånn noenlunde oppdatert.

  • Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at jeg er oppvokst i Kvernevik og ble medlem i Sunde som 12-åring. Jeg deltok også på festen på Viste.
Vist 1086 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Saksgangen var verre en du her så bra belyser, det var en helt bevisst trenering av søknaden! Festen på Viste derimot var bra! Heia Sunde IL!

Stavanger er på mange måter en nei-kommune, veldig dumt for folk som prøver å få til noe. Sikkert mange kjekke jubileer som er forbigått i stillhet, de vet det ikke nytter å søke kommunen om noe som helst. Og illustrerende er jo saken med innvandrerbutikken på Løkkeveien, eller folk som innreder boligene sine med utleieleiligheter. Den millimetermålingen kommunen driver på med på mange områder må det bli en slutt på.

For øvrig sto det i originalinnlegget mitt at Moe stemte for bevilling i Sørmarka, det er ikke rett. KrF og Molina var imot, men det er altså et godt flertall i Stavanger for å si ja til alkoholservering i idrettshaller.

Annonse