• Takk for at du besøker bloggen min. Du kan også følge meg på Twitter, @LPEinarsson.

Engletøv

Vår kjære prinsesse Märtha Louise har lovet dyrt og hellig at hun ikke skal snakke med døde, når hun i dag tar inn på misjonssenteret Himmel & Hav på Sola. Løftet fra prinsessen kommer etter at sjefen for Misjonsselskapet, Kjetil Aano, har nedlagt forbud mot den slags virksomhet i lokalene – også biskop Erling Pettersen har sagt at hun ikke får lov å ta kontakt med døde i kirkens lokaler her i fylket. Hun får holde seg til engler og hester. I VG er selveste Snåsamannen ute og advarer Märtha mot å ta kontakt med døde mennesker, og jeg sitter og lurer på hva som egentlig foregår. Er de helt gale hele gjengen?

Snåsamannen er nå én ting, men for de mange som betrakter seg som helt vanlig kristne er det uforståelig at to av kirkens fremste menn med sine utsagn bekrefter og legitimerer prinsessens påstander om at det går an å snakke med døde mennesker. Hva skal vi fortelle våre barn, at det er all grunn til å være mørkredde, for det kryr av spøkelser der ute?

Jeg har med stor fornøyelse tidvis fulgt med på serien «Åndenes makt», der folk tuller med TVNorge og hevder de har overnaturlige evner. De «ser» det ene og det andre, og slår et vindu eller en dør igjen kan du være sikker på at det er en bekreftelse på galskapen de fremmer. Det er inn i denne sfæren Pettersen og Aano beveger seg med sine uttalelser, og det er rett og slett ikke bra.

Vi skal selvsagt ha respekt for at kirken ikke tillater hvilken som helst virksomhet i Guds hus, og man kan i det hele tatt lure på hva Märtha har i Misjonsselskapets lokaler å gjøre. Dersom det var for å få litt oppmerksomhet har taktikken lykkes, men særlig økt oppslutning om moderne kristne verdier fører i hvert fall ikke denne debatten med seg.

Det er nok heller ikke meningen. Aano har tidligere også fremmet tilårskomne synspunkter på homofili, men jeg hadde et visst håp om at Pettersen fra urbane steder som Oslo og Bergen viste bedre takter.

Hva mener du? Si din mening under.

Vist 677 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Jeg blir litt irritert over mennesker som kontant avfeier det overnaturlige som “tøv”, og som mener de sitter på hele sannheten rundt hva som finnes i universet.

Jeg sier ikke at man skal tro på hva som helst, men arroganse og trangsynthet lønner seg sjelden. Kikk opp mot stjernehimmelen neste gang du er på et landlig sted utenfor bygrensene, og du vil skjønne hvor ufattelig små og ubetydelige vi mennesker er i det store bildet. Likevel tror vi at vi vet alt.

For hundre år siden trodde vi også at vi visste alt. Men det viste seg å være feil, siden vi hele tiden oppdager nye ting i vår tilværelse. Likevel er vi like arrogante hundre år senere.

Jeg skjønner at det kan være vanskelig – bortimot umulig – for enkelte å være åpen for muligheten for at det kanskje finnes andre dimensjoner der ute, eller et liv etter døden. Og det er helt naturlig. Vi er jo blitt opplært til å tro at det eneste som finnes er det vi kan ta på, se og høre.

Men det kan være lurt å ha et litt åpent sinn likevel. Selv om det virker helt fjernt for oss og vår virkelighetsforståelse at det skulle finnes ånder eller engler, så betyr ikke det at det ikke finnes.

Annonse