Politikerklær

Det har oppstått en ørliten debatt om hvordan man kler seg i Stavanger bystyre. Den kunne gjerne vært større, spør du meg. Foreløpig har den begrenset seg til at Frps Turid Haaland Wiersholm i en ytring på Facebook uttrykte at hun mener ordfører Christine Sagen Helgø ikke burde tillatt Eirik Faret Sakariassen å gå på talerstolen med palestinaskjerf mandag.

Det synes jeg han skal få lov til, Sakariassen er dessuten alltid en velkledd ung herre – det er i det hele tatt lite raddispreg over SVs bystyregruppe. Det var derfor et uvanlig syn at den gjennom årene mest velkledde av alle, Eilef Meland, denne gangen dukket opp i dongeribukser.

Det er bystyrets kvinner som fører an i klesveien. Mange av dem ser ut som de rett og slett pynter seg foran møtene, det synes jeg er bra. Det skaper en ramme av alvor og seriøsitet som det er viktig dette øverste av våre folkevalgte organer lokalt preges av.

Det er 67 representanter i bystyret, jeg skal ikke ta for meg alle, men noen skal få æren. Femte vara Jone Andersen, for eksempel. Han har flere ganger stilt i det vi kan kalle en kortermet hawaii-
skjorte, mønstret og fargerik. Men denne kler ham, fargerik som han selv.

Og med SV som unntaket, følger gjerne kleskoden den politiske aksen, fra rødt til blått, fra venstre til høyre. Rødts Truls Drageset Dydland stiller alltid i dongeri og t-skjorte, t-skjorte med lange ermer når det ikke er vår i luften. På sin plass borte ved nestorer som Olav T. Laake og Lars Anders Myhre kan det kanskje oppfattes som noe rebelsk, det er nok i tilfelle også meningen.

Det er få hele dresser i bystyret. Dressjakker er det mange av, men beinklærne og skoene står ikke alltid helt i stil. Høyres Odd Jo Forsell har fast uniform med dressjakke, dongeri og joggesko. Han ble noe overraskende kopiert av Tore B. Kallevig (Frp) denne uken.

Dette er også John Peter Hernes’ (H) foretrukne uniform, selv om alle tre muligens vil protestere på betegnelsen joggesko. Jeg kan strekke meg til fritidssko.

De grønnes Torfinn Ingeborgrud kjører alltid genser, løse og jordfargete. Det er neppe slik han ville møtt på slottet, mens Bjarne Kvadsheim (Sp) kastet seg i fjor på argylebølgen – i år varierer han mellom grå dress og dongeri og genser. Det er i det hele tatt svært mange dongeribukser i bystyresalen, den utviklingen er nok vanskelig å stoppe.

Per Armand Thorbjørnsen ser alltid bra ut fra sin favorittposisjon, talerstolen. Men det som ser ut som hel dress derfra, er ikke alltid det. Også Venstres gruppeleder veksler mellom dressbukser og dongeri.

For å iallfall ha nevnt alle gruppelederne føyer Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig seg inn i rekken av menn med dressjakke og bukser som mer eller mindre matcher. Det er altså en nokså konform forsamling vi har med å gjøre, iallfall den mannlige delen. Kristen Høyer Mathiassen er et godt unntak, han stiller alltid i fullverdig dress og kjemper med Meland, Sakariassen og Erlend Jordal om å være den mest velkledde mannen.

På spinnesiden skal man være uhyre forsiktig med å kommentere klær, men jeg konstaterer at moten med å gå med skjerf inne er mildt sagt utbredt. Det bruker blant annet ordfører Christine Sagen Helgø og Aps gruppeleder Cecilie Bjelland ofte. Begge kler seg som de snakker: pent.

Klesstilen er altså preget av både politisk ståsted og alder, med SV som unntaket. Mange av de yngste kvinnene har garantert det som er aller siste mote, hva vet jeg, i bystyremøtet mandag var jeg rett og slett bekymret for høyden på skoene til Høyres Suzanne Nedrum. Det kunne endt med et brak.

Det tar av og til litt tid å komme til poenget, som er: Bør det innføres en kleskode? Eller enda bedre, er det behov for en egen kleskode for våre folkevalgte?

Det er vel kanskje ikke det, iallfall ikke ennå. Min personlige grense går ved lue eller caps, og den har så vidt jeg vet ikke blitt overtrådt. Da håper jeg Christine Sagen Helgø bruker klubben.

Hun har for øvrig lagt listen for takt og tone et hakk over sin forgjenger Leif Johan Sevland. Han var ofte snar å klubbe når det kom til innhold, Sagen Helgø er strengest på tiltaleform. Hun forlanger at representantene tiltaler hverandre ved nettopp «representanten» foran navnet, og det er bra.

For det er viktig med takt og tone, med høflighet og normalt pene klær. Så får vi se hvilke utslag denne kommentaren gir for hvordan de 67 folkevalgte kommer kledd når budsjettet skal vedtas i årets siste bystyremøte 10. desember.

Jeg glemte forresten Frps Christian Wedler: Han går garantert tur rundt Mosvatnet i dress.

Hva mener du? Si din mening under.

Kommentarer


Eg syns det er på sin plass å anmelde antrekket til politikerne. Håper du tar før og etter bildet.

Eg har allerede fått mms-bilete av Frp si gruppe som har stasa seg opp foran dagens møte i formannskapet.