Røykejakten

Jakten på røykerne fortsetter. Nå har helsesjef Egil Bjørløw varslet 20 utesteder i Stavanger at han vil komme på besøk. Med høyesterettsdommen i Hall Toll-saken i ryggen, ser Bjørløw og hans folk etter vegger og tak som ikke gjør det røykfritt nok. For flere utesteder kan jakten føre til katastrofe. Røykeområdene på for eksempel Bøker og Børst, Broremann og Ovenpaa er i såkalte atrium, omsluttet av vegger fra andre bygninger. De kan det forsiktig sagt bli vanskelig å gjøre noe med.

Det er få om ingen som er uenige i røykeloven, som gjorde det forbudt å røyke innendørs på utesteder etter 1. juli 2004. Men jakten på utestedenes røykeområder synes jeg lite om. Særlig fordi den er så ensidig basert på skjønn. I noen kommuner bryr man seg ikke i det hele tatt, mens det her i byen kan virke som det er den saken helsesjefen har engasjert seg mest i. Det er det selvfølgelig ikke, men oppmerksomheten i mediene har vært massiv.

Bjørløw gjør bare jobben sin, spørsmålet er om det er den delen av jobben vi ønsker han skal gjøre aller best. Det er som nevnt over ikke slik alle steder. I begynnelsen av juni satt jeg i det jeg vil karakterisere som et røykebur i bakgården på et utested i Hammerfest. Jeg kom i prat med en røykende gjest som etter hvert viste seg å være en gammel studiekamerat av Bjørløw. Nå er han kommunelege der langt i nord.

«Vi har viktigere ting å tenke på enn slikt», sa kommunelegen og tok seg et magadrag.

Tabben til Hall Toll var at de sto på sitt. De var så sikre på at kombinasjonen av levegger og persienner ga luft nok til at retten ville avvise Bjørløws krav. Slik gikk det altså ikke. Mitt råd til andre utesteder er å bruke motsatt taktikk. I stedet for å si til Bjørløw at alt er i den skjønneste orden bør de heller spørre Bjørløw hvordan han ønsker å ha det.

Det er lettere å tilpasse seg kommunen å di enn å tro på det motsatte.

Hva mener du? Si din mening under!

Kommentarer


Synes det blir feil å bruke ordet katastrofe for puber med uteområder, da alle utesteder som ikke er velsignet med uteområdet klarte omleggingen til røykfritt innendørs, sommeren 2004, på en ok måte, uten katastrofale hendelser… Disse plassene kan ikke tilby annet enn et trekkfullt område i døren som eneste alternativ, samtidig som utesteder MED uteområde nok kan sies å ha konkurransefortrinn…
Men til tross for advarsler om konkurser den gang i 2004, har ikke det skjedd…
Men er enig med deg at det er bedre å komme i dialog om hvordan dette best kan løses, samtidig er det klart at loven burde vært langt klarere..Trodde jeg hørte noe om at gjerder ikke kunne være høyere en 110 cm, men kanskje ikke? Det er iallfall noe håndfast å forholde seg til..uten at det hjelper hvis du har en bakgård :-)

Ordet katastrofe kan bokstavelig talt ikke brukes om saken i det hele tatt, den er ment som en metafor.

Reglene er ikke klare, her går det ikke på centimeter og slikt. Det går på skjønn. Se på bildet over og si hva du synes, dette røykeområdet er altså velsignet av kommunelegen i Hammerfest.

Det er ikke Bjørløws feil dette, men politikernes. Det er de som legger føringene. Det så vi da Rogalands Avis satte søkelyset på røykende politikere i inngangspartiene på rådhuset, straks etter fikk Bjørløw beskjed om å la røykerne i inngangpartiene til utestedene være i fred.

Det er en skandale!! dette med røykeloven har virkelig blitt en måte å skille verdige og uverdige mennesker på: Røykere blir indirekte sett på som kriminelle..og de fleste røykere går på, – og aksepterer at de er en skader for samfunnet, mens myndighetene sier “du må bare røyke”. Vi lever i et land der alle skal ha like muligheter og behandles med like stor verdighet..men her har det blitt totalt mobbing. Røykere er ikke verdt en dritt, de blir ikke akseptert og må stå ute og fryse ræva av seg for å få seg et trekk… samt at de må følge restruksjoner for hvor de får lov til å stå.
Kalles dette et fritt land??? Det er ikke fritt og vi får ikke lov til å ta egne valg for eget liv! De skal på ingen måte ha det behagelig med vanen sin, hva er så galt med å akseptere at røykere også er mennesker? at røykere også fortjener å føle seg verdsatt? at røykere kan få sin egen plass med varme og komfort og kose seg ute? – uten at det plager andre.
Røyking er en avhengighet, Det er tilsatt flere tusen stoffer i røyken som er avhengighets skapende, derfor er det ikke enkelt å slutte å røyke. Kanskje det var viktigere å ta tak i dette? hva med å selge ufarlige røyker i stedet? Fjerne alle giftstoffer og det som gjør oss avhengig av det? Nei, for da fjerner man frykten som er medvirkende til utvikling av sykdommer som igjen tjener staten. Se, det ligger en plan i dette, tro det eller ei.
Samfunnet har gjort det til at det er bare å velge det vekk så får du aksept og komfort, så enkelt er det dessverre ikke!! Ikke bare skal vi tåle at vi blir sett på som skadere og krimenelle, vi skal også måtte betale for disse “syndene” i haugevis med skatter og avgifter! Er det rart vi ønsker å smugle? Alt dette er en pakke som politikerne påberoper skal føre til at flere/alle slutter å røyke.. samtidig som de slett ikke har dette som mål pga profitten. Dette er bare ett eksempel på hvordan myndighetene snakker med to tunger! våkn opp og se det, for det gjelder faktisk mange ting.

Røykerne er for tiden en del av taperne i samfunnet, og når man ser på de unge i dag som har vokst opp med all denne iformasjonen er det helt uvirkelig at så mange røyker! Dette viser at det er bare et behov visse mennesker må ha for å balansere kroppen. Snusen er i sitt ess i dag… slik velger ungdommen å bli akseptert.

Hei Anita! :-)
Har sagt det i en annen debatt…

Du kan pr i dag sitte å røyke og drikke pils utfor bøker og børst, broremann bakgård, beverly, garman, dickens, backstage, timbuktu, Harbour Bowling, Skagen, Hansen Hjørnet, Alexander Pub, Kiellands uteservering, Skagen Brygge NB Sørensen pub, NB sørensen Restaurant, Alf & Werner, ovenpaa osv…alle har varmeovner og tepper….

er det så fælt at ETT utested blir definert som ulovlig pga for høye gjerder…

Fremdeles enig med artikkelforfatter om at loven burde vært klar, det er ikke bra med forskjellsbehandling basert på ett menneskets syn, men du kan fremdeles røyke på flesteparten av nevnte plasser fra formiddag til tre på natten…

Er dette en skandale????

Ser ut til at Kommunen og Regjeringen fryser ut befolkningsgruppen som ble avhengig av en blås på den tiden da det ikke var farlig å røyke.
Skal man tvinge folk til å slutte på denne måten, så må men kalle det en sykdom eller en lidelse, slik at folk kan få ordninger eks. omskolering.
Det er farlig å røyke har jeg lært nå……

Vi skal alle dø en gang, jeg røyker mens jeg venter!